با توجه به اهمیت روزافزون مسائل ایمنی، بهداشت و محیط زیست، تقاضای فزاینده ای برای فعالیت متخصصان دارای مهارت های کافی در این زمینه وجود دارد. بر این اساس و در راستای اسناد بالادستی کشور و همسو با برنامه تحول و نوآوری آموزش علوم پزشکی و گسترش علوم بین رشته ای، گروه مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) از سال 1403 در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کردستان تاسیس شده است تا چنین متخصصانی را تربیت کند که بتوانند با به کارگیری اصول مدیریت بر اساس آخرین استانداردهای بین المللی و ملی و همچنین با تلاش و فعالیت خود، مشکلات بهداشتی، ایمنی و زیست محیطی را شناسایی، ارزیابی و حل کنند. در این رشته، دانش فراگیران در زمینههای تخصصی ایمنی، بهداشت و محیط زیست با توجه همزمان به مدیریت سلامت و ایمنی و در عین حال توسعه پایدار اقتصادی، گسترش خواهد یافت. این رشته ترکیبی از شاخه های مختلف علوم از جمله مدیریت، مهندسی و علوم پایه است. این رشته به منظور به عهده گرفتن برخی ماموریت های مهم وزارت متبوع جهت پاسخگویی به نیازهای منطقه ای و فرا منطقه ای تاسیس گردیده است. انجام پژوهش های کاربردی و بنیادی برای حل مسائل و مشکلات کشور، توسعة مرزهای دانش در حوزه سلامت، ایمنی و محیط زیست و تربیت نیروی انسانی کارآمد و تامین کننده سلامت جامعه بویژه نیروی کار و نیز تبدیل شدن به یک مرجع علمی در سطح کشور و منطقه از جمله ماموریتهای اصلی این گروه می باشد.
دوره کارشناسی ارشد مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) شامل 4 ترم است که 2 سال طول می کشد تا فارغ التحصیل شوید. این دوره شامل 37 واحد نظری و عملی است که در کلاس های درس و آزمایشگاه ارائه می شوند. همچنین 4 واحد پایان نامه کارشناسی ارشد نیز توسط دانشجویان اخذ خواهد شد.
تاریخچه
متعاقب تدوین سیستمهای مدیریت زیست محیطی، ایمنی و بهداشت حرفه ای در سال های ۱۹۹۶ و ۱۹۹۹ توسط سازمان بین المللی استاندارد (ISO) و کسب موفقیت حاصل از استقرار سیستم های مدیریتی فوق الذکر در سازمانهای مختلف، صنعت نفت با توجه به موضوعات ایمنی و بهداشت حرفه ای و محیط زیست در پی تدوین استانداردهای تخصصی صنعت پر مخاطره نفت بودند و در این راستا شرکت های نفتی و معتبر جهان به تدوین راهنمای استقرار و توسعه سیستم HSE پرداختند. در ایران، در اواخر سال ۱۳۸۰ پیرو تاکید وزارت نفت مبنی بر استقرار سیستم مدیریت HSE در این وزارتخانه، شورای مرکزی نظارت بر ایمنی و آتش نشانی، نسبت به انتخاب و ترجمه خطوط راهنمایHSE تدوین شده توسط انجمن تولید کنندگان نفت و گاز همت گمارند. به دنبال آن، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی نیز اقدام به تشکیل مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست نمود. این تشکیلات که جایگزین ادارات ایمنی و آتش نشانی شد، در دوره فعالیت کوتاه خود کارنامه ای پر بار و تاثیری قابل توجه در مجموعه های عملیاتی بر جا گذاشت. شرکت ملی نفت ایران نیز با الهام از مدل HSE طراحی شده، نسبت به تدوین استاندارد در مجموعه خود اقدام نمود. از اواخر سال ۱۳۸۰ برخی صنایع بزرگ کشور نیز اقدام به تهیه و تدوین دستورالعمل هایی جهت اجرا و پیاده سازی اهداف و برنامه های سیستم HSE نمودند. در حال حاضر در بسیاری از صنایع کشور، وزارتخانه ها و سازمانها نظیر وزرات بهداشت درمان و آموزش پزشکی، سازمان صنایع و معادن و شهرداری و ... اهداف و برنامه های HSE مطرح و در حال پیاده سازی می باشد.
رسالت و اهداف گروه
رسالت رسالت گروه HSE، تربیت نیروهای آگاه، ماهر، مدیر، پژوهشگر و توانمند در رشته HSE می باشد. این گروه بر آن است تا از طریق ارائه آموزش های کاربردی و عملیاتی در زمینه های اصول و مبانی بهداشت حرفه ای، اصول ایمنی محیط کار، اصول و مبانی بهداشت محیط، روش های پژوهشی سازماندهی شده و اصول کارآفرینی و ارتباط با صنعت شرایطی را فراهم کند که دانش آموختگان این رشته با تلفیق این علوم و از طریق برنامه ریزی و استفاده از دستورالعمل ها، استانداردها و قوانین و مقررات ملی و بین المللی، خدمات خود را در راستای پیشگیری از بیماری های ناشی از کار، حوادث شغلی و حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار به جامعه ارائه دهند.
چشم انداز
گروه مدیریتHSE برآن است تا با دراختیار داشتن متخصصین توانمند در این رشته و فراهم نمودن زیرساخت های مناسب بتواند با بهره گیری از پتانسیل ها و ظرفیت های بالقوه رشته مدیریت HSE و رویکردهای نوین و خلاقانه در زمینه های آموزشی، پژوهشی و کارآفرینی نقشی اساسی در ارتقاء دانش بهداشت، ایمنی و محیط زیست درعرصه صنعت و جامعه ایفا نماید. همچنین، توسعه جذب دانشجوی بین الملل، توسعه گروه و ایجاد ساختار سازمانی برای آن از دیگر چشم اندازهای این گروه در پنج سال آینده می باشد.
اهداف
1- تربیت نیروهای آموزش دیده در زمینهHSE برای صنعت و جامعه 2- بالابردن آگاهی و ایجاد نگرش مثبت در پذیرش آموزه های ایمنی، بهداشت و محیط زیست و توسعه فرهنگ ایمنی در جامعه 3- بالا بردن سطح کیفی و کمی آموزش متناسب با رشد سریع و تغییرات ایجاد شده در صنعت همگام با پیشرفت فناوری در دنیا 4- انطباق و بهبود مستمر برنامه آموزشی رشتهHSE منطبق با نیازهای واقعی جامعه 5- توسعه و انطباق فعالیتهای پژوهشی اعضاء هیأت علمی و پایان نامه های دانشجویان با نیازهای جامعه 6- تجاری سازی و بکارگیری دستاوردهای آموزشی و فناوری گروه 7- ارتقای مستمر کمی و کیفی تجهیزات و امکانات آموزشی و پژوهشی و نیروی انسانی گروه 8- ارتقاء وضعیت ایمنی ، بهداشت و محیط زیست دانشگاه با استفاده از پتانسیل ها و ظرفیت های رشته HSE 9- گسترش ارتباط با صنعت و جامعه